Dişte amputasyon nedir

Özellikle çocukların süt dişlerinde ilerlemiş çürük kavitelerinde kanal tedavisi yerine uygulama yapılan dişin kuron kısmında ki pulpa ve çürük dokusu çıkartarak, uygun olan tedavi edici dolgu maddeleriyle kapatılması işlemine amputasyon denir.

Diş amputasyon nasıl yapılır?

Amputasyon tedavisi yapılırken dişin ağızda gözüken kron kısmındaki bütün çürük ve sinir dokusu temizlenir. Köklerdeki sinir ve damarlara herhangi bir müdahale yapılmaz. Dişin içerisine özel ilaçlar enjekte edilir ve diş normal dolgu gibi doldurulur.

Ampute neden olur?

Amputasyonların çok büyük bir kısmının sebebi periferik vasküler hastalıklar ve eşlik eden diyabet hastalığıdır. Bunların dışında Travma, enfeksiyon, tümörler, sinir yaralanmaları ve konjenital anomaliler de amputasyon nedenleri arasında sayılabilir. Amputasyon insidansı yaşla beraber artma göstermektedir.

Amputasyon nedir nasıl yapılır?

Amputasyon, çürüğün derin olması veya çarpma nedeniyle dişin kırılması halinde sinir dokusunun enfekte kısmının uzaklaştırılıp dişin geri kalan kısmının sağlıklı kalmasını amaçlayan tedavi şeklidir. Bu işlemde lokal anestezi uygulanmaktadır.

Amputasyon neden yapılır diş?

Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda yapılır. Çürük doku ve bundan etkilenen sinir ve damarların uzaklaştırılmasıyla yapılır. Dişin canlı kalması ve fonksiyonuna devam ettirilmesi amaçlanır. Amputasyon tedavisinden sonra dişin üstüne dolgu ya da kron kaplamalar yapılır.

Bacak neden ampüte edilir?

Eğer bir uzuv tamamen canlılığını yitirmiş yani kangrene olmuş ise ya da dokularının büyük kısmı geri dönüşsüz biçimde canlılığını yitirmiş ise ampüte edilmesi gerekir. Canlılığını yitirmiş dokulara kan taşınamaz. Bu durumda besin, oksijen ve vücudu mikroplardan koruyacak akyuvarlar da bu dokuya ulaşamaz.

Bacak hangi durumlarda kesilir?

– Diyabet, sigara kullanımı ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklar neticesinde yine kol ve bacaktaki atar damar hastalıklarına bağlı olarak gelişen el ve ayak kanlanmasının geri dönüşümsüz bozulması sonrası, kangren olmuş uzvun alınması amacıyla uygulanabilir.

Amputasyon ameliyatı kaç saat sürer?

Parmak hizasından yapılacak bir ampütasyon 30-45 dakika civarı sürebilirken, diz altı veya diz üstü hizasından yapılacak olan ampütasyonlar 1,5-2 saat, kalça veya pelvis (leğen kemiği) hizasından yapılacak olan ampütasyonlar da 2-3 saat kadar sürebilmektedir.